Index Vakbarát Hírportál

Csirkebűzzel elűzhető a maláriaszúnyog

2016. július 22., péntek 14:57

A szemeink előtt születhet meg a csirkeszagú légfrissítők piaca, és a legnagyobb sajnálatunkra nem az ínycsiklandozó grillcsirke illatára lett igény, hanem a tollazat bűzére. Az etióp addisz-abebai Egyetem és a Svéd Mezőgazdasági Tudományegyetem kutatói ugyanis arra jöttek rá, hogy a csirkeszag elkergeti a maláriát terjesztő szúnyogokat.

Az Etiópiában elvégzett kísérletekre önként vállalkozó alanyok egy olyan szobában aludtak védőháló alatt, ahol ketrecben egy élő csirkét helyeztek el - írja az MTI. A vizsgálatokat az élő csirkék mellett a csirkék tollaiból kivont komponensekkel is elvégezték. Mindkét esetben jelentősen csökkent a moszkitók száma a szobában elhelyezett szúnyogcsapdában.

A maláriaparazita a májban húzódik meg, mielőtt bekerülne a vérkeringésbe. A fertőzést a parazitát hordozó moszkitók viszik be az emberi szervezetbe csípésükkel. Az ENSZ jelentése szerint tavaly majdnem 400 ezer ember életét követelte maláriás fertőzés. Bár a malária által okozott halálesetek és megbetegedések száma csökken, az egészségügyi szakemberek újabb és újabb módszereket keresnek a még mindig nagyon elterjedt betegség elleni védekezésre.

Mivel néhány szúnyogfajta a jelentések szerint már immunissá vált egyes rovarirtókra, az új védekezési módszerek nagyobb szerephez juthatnak. A Malaria Journal folyóiratban publikált tanulmány megállapította, hogy a moszkitók szaglásukkal választják ki azt az állatot, amelyet megcsípnek, és valószínűleg lehet valami visszataszító számukra a csirkék szagában, amiért elkerülik azokat.

Habtie Tekie, az Addisz-abebai Egyetem kutatója szerint a csirkék illatanyagából ki kellene vonni azokat a komponenseket, amelyek a moszkitókat távol tartják, és ezt fel lehetne használni a védekezésben.

Rovatok