Index Vakbarát Hírportál

Pályára állt az orosz Mars-szonda

2016. július 29., péntek 09:23

Kritikus űrmanőverrel új repülési pályára állította Marsra tartó szondáját csütörtökön AZ ExoMars orosz-európai űrexpedíció – írja az MTI. Az útvonal-módosítással energiát spórol a szonda - mondta el Michael Khan, az ESA specialistája. A manőver során 52 percre beindították a hajtóművet, a heves lökés után 326 méter/másodperccel csökkentették a szonda sebességét.

Az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz partnerintézet, a Roszkoszmosz első közös Mars expedícióját március 14-én indították útjára a kazahsztáni Bajkonurból, az űrszonda több mint 500 millió kilométeres útjának már a mintegy felét tette meg és a tervek szerint október 19-én landol a bolygón.

Az ExoMars expedíció az élet jelei után kutat majd a bolygón, és a várakozások szerint újabb lépéssel közelebb hozza az első űrhajósok Mars-utazását. A mostani lehet az első alkalom, hogy európai űrjármű a Mars felszínén landol.

További útvonal-módosításokra is szükség lesz a következő hónapokban. Augusztus 11-én, szeptember 19-én és október 14-én is terveznek egy-egy kisebb módosítást, hogy a szonda elérje a leszálláshoz szükséges megfelelő röppályát.

2020-ban a tervek szerint egy második űrszondát indítanak útnak, amely egy modern marsjárót visz a vörös bolygóra.

Rovatok