Index Vakbarát Hírportál

Az eladó: Elon Musk. A vevő: Elon Musk

2016. augusztus 2., kedd 10:37

A Tesla megerősítette, hogy felvásárolta Elon Musk másik cégét, a SolarCityt. Az üzletről már júniusban is pletykáltak, de mostanra megerősítették, hogy az elektromosautó-gyártó csakugyan megvette a SolarCity összes részvényét, mintegy 2,6 milliárd dollár értékben.

Az üzletet mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta, de 45 napos várakozási időt hagytak; ha ezalatt jelentkezik egy vevő, aki többet fizetne a SolarCityért, újratárgyalják a megállapodást.

A felvásárlás várhatóan 2016 negyedik negyedévében fejeződik be, miután a részvényesek lehetőséget kaptak a beleszólásra, és meg kell várni a szabályozó testületek jóváhagyását is.

A Tesla szerint a felvásárlással létrejött "a világ első, vertikálisan integrált, fenntartható energiára épülő energiavállalata". A kivásárlás célja az volt, hogy mindkét cég hasonló termékeken dolgozzon, és közös technikai fejlesztéseken dolgozzanak. Csak egy példa: a Tesla akkumulátorgyártó tapasztalatát jól lehetne kombinálni a napelemekkel termelt energiával.

A két cég összeolvadása azt is elősegítheti, hogy a SolarCity végre profitot termeljen. Bár a cég februári jelentése szerint a vállalat negyedik negyedéves bevétele nőtt, a működési költségek megnövelése miatt a vártnál nagyobbak voltak a veszteségeik.

Rovatok