Index Vakbarát Hírportál

Kislányt szült a nyugdíjaskorú kismama

2016. augusztus 3., szerda 09:39

A terhesség 34. hetében, császárral szült Ausztrália legidősebb kismamája – írta a BBC. A 63 éves ausztrál nő nevét nem hozták nyilvánosságra, ahogyan a kislányét sem. Mindketten a melbourne-i Frances Perry House magánkórházban vannak – írta az ausztráliai Herald Sun.

A nő azonban ezzel a korral is csupán harmadik a világon a legidősebb kismamák versenyében: 2005-ben a romániai Adriana Iliescu 66 évesen szülte meg kisfiát. Nem sokáig volt az övé a világrekord: 2006-ban, néhány hónappal idősebben szült María del Carmen Bousada de Lara, aki ráadásul ikreket hozott a világra. A nő 2009-ben halt meg.

A 78 éves élettársával élő ausztrál nő mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozott éveken át, ám nem járt sikerrel. Azután került sor egy donortól kapott embrió beültetésére.

53 év a határ

Orvosi körökben azonban vitatják a nyugdíjaskorú kismamák gyakorlatát. A mesterséges megtermékenyítés egyik specialistája szerint felelőtlenség 60 év felett szülni. „Nem arra lett tervezve a testünk, hogy 60 éves kor után szüljünk” – mondta Gab Kovacs. Az orvos szerint már csak azért sem, mert valószínű, hogy a gyermek 20 évnél tovább nem számíthat szüleire.

60 felett szülni

  • 2526
    Felelőtlenség
  • 914
    Ha a természet engedi, legyen, de mesterségesen ne segítsék
  • 362
    Ha a tudomány képes erre, és az anya akarja, miért ne?

Rovatok