Index Vakbarát Hírportál

Börtön várhat a gyerekre vegán étrendet kényszerítő szülőkre

2016. augusztus 10., szerda 12:04

Olaszországban súlyos büntetést akarnak kiszabni azokra a szülőkre, akik nem figyelnek oda a gyermekük étrendjére, és ezzel megbetegítik vagy a halálát okozzák. A javaslattal Elvire Savino, a Forza Italia párt tagja állt elő, miután többször is gond volt abból, hogy a szülők hiányosan táplálták a gyemekeiket.

A vegán étrend nem feltétlenül okoz károkat, de a szülőknek fokozottan oda kell figyelniük arra, hogy a fejlődő gyermekük minden fontos vitamint és tápanyagot megkapjon. A vegán étrend miatt kihagyott ételek miatt külön oda kell figyelni a folsav, a cink, a vas és a B12 vitamin bevitelére, ezeket más forrásból pótolni kell.

Amennyiben ez elmarad, arra Savino elég kemény reakciót javasol. A gyermek étrend miatti megbetegedésére két év hat hónap és négy év közötti börtönbüntetést, halálesetre 4-6 éves börtönt javasolt. Ezzel természetesen nem a vegán étrendet akarják támadni, hanem az összes olyan esetet meg akarják előzni, amelyben a szülők az általuk felnőttként választott étrendet rákényszerítik az erről dönteni képtelen gyermekükre, és ezzel súlyos egészségügyi problémákat okoznak neki.

Az olasz orvosok azt javasolják a vegán és más korlátozott étrendet tartó szülőknek, hogy a gyermek étrendjének kiválasztása előtt mindeképpen nézzenek utána a lehetséges kockázatoknak, és gyakrabban ellenőriztessék orvosokkal, hogy rendesen fejlődik-e a gyerek.

Rovatok