Index Vakbarát Hírportál

Rég kihalt delfinfajt azonosítottak

2016. augusztus 17., szerda 19:22

Egy 25 millió éve élt új delfinfajt azonosítottak amerikai tudósok. A szakértők szerint a kihalt állat a dél-ázsiai folyami delfin rokona lehetett – írja az MTI. A 22 centiméter hosszú részleges koponyakövületet Alaszka délnyugati részén találta Donald J. Miller geológus. 1951 óta a washingtoni Smithsonian Természettudományi Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrizték.

Az állat egy új nemet és fajt képvisel; a szakemberek Arktocara yakatagának neveztek el. A koponyát körülvevő kőzet korából ítélve a tudósok úgy becsülik, hogy az A. yakataga az oligocén földtörténeti kor késői szakaszában élt; abban az időben, amikor az ősbálnák két csoportra, a sziláscetekre és fogascetekre oszlottak.

A koponya vizsgálata alapján az A. Yakataga a fogascetek alrendjébe tartozó dél-ázsiai folyami delfin (Platanista) rokona lehet. A Platanista egy egykor nagy és sokszínű delfincsoport fennmaradt túlélője. A koponya, ami az egyik legöregebb fosszília a folyamidelfin-félék (Platanistidae) családjából, alátámasztja azt, hogy a Platanista a mai fogascetek egyik legöregebb származási vonalához tartozik. 

A dél-ázsiai folyami delfinek közé tartozik a gangeszi (Platanista gangetica) és az indusi folyamidelfin (Platanista minor). Mindkét faj egyedei az oldalukon úsznak, vakok és echolokációs rendszerrel navigálnak.

Rovatok