Index Vakbarát Hírportál

A NASA ingyenessé tette összes tanulmányát

2016. augusztus 19., péntek 15:11

A NASA bejelentette, hogy az általa finanszírozott összes tanulmányt elérhetővé teszi, teljesen ingyen. Erre egy új weboldalt is létrehoztak.

Az ingyenes online archívum a NASA új politikájának köszönhető, amely azt mondja ki, hogy minden elbírált, szaklapban publikált kutatás a megjelenést követő egy év után szabadon elérhető kell legyen. A most létrehozott adatbázis a PubSpace nevet kapta. Egyszerű kereséssel lehet megtalálni a tanulmányokat mindenféle témában.

Ugyanakkor nem minden NASA-publikáció elérhető az oldalon. Van néhány kivétel, amely szabadalmakat, személyes adatokat, biztonsági előírásokat érintenek, ezeket továbbra sem lehet letölteni vagy megnézni.

A NASA döntése egy 2013-as kormányzati intézkedésnek köszönhető. Az amerikai kormány akkor azt kérte a kutatásokat közpénzből finanszírozó szervezetektől, hogy tegyék elérhetővé az eredményeket és elkészült tanulmányokat. Ez annak a folyamatnak a része, amely több nyitottságot vinnének a tudományos kutatásokba.

Régi probléma ugyanis, hogy a szaklapokban publikált kutatások csak pénzért elérhetők. Szélsőséges esetekben ha valakinek nincs pénze, az nem tud hozzáférni ezekhez, nem tud haladni munkájával. Több tudós ezért önhatalmúlag feltölti a netre saját tanulmányát vagy olyan adatbázisokat hoznak létre, amelyeken egyébként pénzért elérhető tanulmányokat, kutatásokat tesznek közzé. Ez utóbbira példa az SciHub, amely több mint 48 millió tanulmányt tett szabadon elérhetővé.

Rovatok