Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas T. rexet találtak

2016. augusztus 19., péntek 16:22

Paleontológusok egy viszonylag ép Tyrannosaurus rex csontvázat találtak, ép koponyával. A Burke Museum of Natural History and Culture és a University of Washington kutatói észak Montanában találták a fosszíliákat.

Ez a terület híres dinoszaurusz-maradványairól, több fontosnak tartott csontvázat találtak már itt. A T. rexet úgy találták meg, hogy két önkéntes paleontológus, Jason Love és Luke Tufts kiálló csontokat vettek észre az egyik sziklából. A csontok elhelyezkedése és formája arra utalt, hogy húsevő dinoszauruszról van szó. Az ásatás alatt derült ki, hogy Tyrannosaurus rexet találtak.

A fosszília a Tufts-Love Rex nevet kapta a felfedezőiről. Azért jelentős a lelet, mert ritkaság az ennyire nagy és ép csontváz. Maga a koponya 1,3 méter hosszú és 1100 kilogrammos. Még az állat fogait is megtalálták a koponya mellett. Egyelőre csak a koponya egyik oldalát látják, de valószínűleg a másik is megvan valahol a kőben.

A Tufts-Love Rex 66,3 millió évvel ezelőtt élt. Azért tudják biztosra mondani, hogy a Kréta-kor végén élt az állat, mert a hegynek azon részében találták meg, amely ebből az időből származik. Nagyjából 15 éves lehetett, amikor elpusztult. Egy átlagos T. rex 25-30 évi él.

Bár az egyik legismertebb dinoszauruszfajtáról van szó, a T. rex fosszíliák viszonylag ritkák. Ilyen mértékben fennmaradt csontvázat csak 25-öt találtak eddig, a most talált a 15. legteljesebb csontváz eddig. De ez még változhat, a paleontológusok folytatják a kutatást a területen, hátha találnak még csontokat.

Rovatok