Index Vakbarát Hírportál

Furcsa kék tavak ezrei jelennek meg az Antarktiszon

2016. augusztus 22., hétfő 14:45 | aznap frissítve

A kutatók megerősítették, hogy az Antarktisz keleti részén ezrével jelennek meg a furcsa kék tavak. Ez eléggé aggasztó jelenség, mert már láttak hasonlót korábban is. Akkor a grönlandi jégpáncél olvadt nagyon gyorsan, 2011 és 2014 között több mint egybillió tonna jég olvadt el. A kutatók arra következtetnek, hogy a kék tavak ennek a folyamatnak a tünetei.

A Durham University kutatói több száz műholdas képet vizsgáltak meg, amelyeket a Langhover gleccserről készítettek az Antarktisz keleti részén. A 2000 és 2013 közötti időszakban több mint nyolcezer ilyen tó keletkezett.

Azért meglepő ez a felfedezés, mert a kutatók eddig azt gondolták, hogy az Antarktisz keleti része viszonylag ellenálló az időjárás-változással szemben és a kutatások emiatt főleg az Antarktiszi-félszigetre összpontosítottak. Ez a kontinens legnagyobb félszigete, északnyugati irányba nyúlik ki. Az utóbbi években nagyon sok jel arra mutat, hogy megviseli a felmelegedés.

A kontinens keleti része stabilabb volt, legalábbis azt gondolták. A kutatók attól félnek, hogy az ismeretek hiánya miatt nem tudják pontosan megjósolni a következményeket. Stewart Jamieson geológus szerint a nyári melegben alakulnak ki ezek a tavak. Nem maradnak meg sokáig, a téli hidegben visszafagynak. A gond, hogy ez a folyamat gyengíti a jégtakarót és annak szerkezetét.

Rovatok