Index Vakbarát Hírportál

Jobban tanulunk, ha vonzó az oktató

2016. augusztus 25., csütörtök 17:00

A Journal of General Psychology szaklapban megjelent kutatás szerint a hallgatók hatékonyabban tanulnak, ha az oktató vonzóbb. Richard Westfall és kollégái az amerikai University of Nevadáról több mint száz hallgatót vizsgáltak meg, akiknek egy húszperces fizikaleckét kellett felvételről meghallgatniuk. 

A leckéket egy férfi vagy egy nő mondta fel, a hallgatás alatt a diákoknak megmutatták egy attraktív férfi vagy nő fotóját, illetve egy nem olyan jól kinéző férfi vagy nő fotóját. A részvevőknek azt mondták, a képen látható ember mondta fel a leckét. Jegyzetelni nem jegyzetelhettek, úgy tudták, a különböző tanítási stílusok hatását tesztelik rajtuk.

Ezután ki kellett tölteniük egy kvízt a lecke tartalmáról. Azok a diákok, akik azt hitték, hogy jól kinéző oktatóval dolgoztak, jobb pontszámokat értek el, mint azok, akik nem. A különbség nem nagy, de statisztikailag már érzékelhető (18,27 válasz volt helyes versus 16,68).  

Ugyanígy: az állítólagos jobban kinéző oktatót magasabbra értékelték mindenben, amiről kérdezték őket, azt is mondták, könnyebb rá figyelni. Az eredményeken ráadásul az sem változtatott, hogy azonos nemű volt-e az oktató, így ennek a hatásnak nem a szexuálitáshoz, hanem a motivációhoz, figyelemhez, elvárásokhoz lehet inkább köze.

Rovatok