Index Vakbarát Hírportál

Mégsem idegen naprendszerből jött a titokzatos jel

2016. szeptember 1., csütörtök 11:35 | aznap frissítve

Néhány napja mi is megírtuk a világsajtón körbeszáguldó hírt, hogy a földönkívüliek üzeneteit kereső SETI-projekt kutatói idegen naprendszerből érkezett jeleket foghattak. A titokzatos jelet orosz kutatók észlelték még tavaly májusban, a Hercules csillagkép egy 6,3 milliárd éves csillaga, a HD164595 irányából, amely egészen közel, 95 fényévnyire van a Földtől. Külön meglepte a kutatókat, hogy a jel szokatlanul erős volt.

Hát most kiderült, hogy a jel azért volt olyan erős, mert még közelebbről jött: innen a Földről. Az Orosz Tudományos Akadémia kiadott egy közleményt, amelyben ezt írják:

A jel további feldolgozása és elemzése felfedte, hogy a legnagyobb valószínűséggel földi eredetű."

A tudósok persze már a bejelentéskor is visszafogottan nyilatkoztak az esetleges idegen civilizációról. "Egészen addig, míg egy másik hasonló jelet nem észlelnek a HD164595 rendszerből, a felfedezést nem lehet földönkívüliek számlájára írni. Hiszen ha nincs ismétlődés, akkor bármi lehet: hiba a rendszerben, földi interferencia, vagy valami természetes jelenség" – írtuk akkori cikkünkben. És tényleg.

Azt persze továbbra sem zárhatjuk ki, hogy a Földre érkezett földönkívüliek a saját bolygónkról küldtek nekünk jeleket, de erről már nem nálunk, hanem a Hihetetlen Magazinban olvashatnak további részleteket.

Rovatok