Index Vakbarát Hírportál

Ilyennek még sosem láttuk a Jupitert

2016. szeptember 5., hétfő 10:42

Nyáron pályára állt a NASA Juno űrszondája a Jupiter körül. A szonda feladata elsősorban a bolygó belső szerkezetét és mágneses mezejét térképezi fel, de a tervezők egy fedélzeti kamerával is felszerelték  a járművet. Nemrég befutottak a Juno első felvételei is – írja a csillagászat.hu.

A Juno elnyúlt, poláris pályán kering a Jupiter körül, így ideje nagy részét a legerősebb mágneses régióktól és sugárzási övezetektől távol tölti. Ilyenkor csak kis felbontásban látja a Jupitert, de cserében rálát a körülötte keringő nagy holdakra is. Emellett eddig rikán látott, félig megvilágított fázisban követi a bolygó forgását. Ilyen szögből még sosem láttuk a Naprendszer legnagyobb bolygóját: a Galileo űrszonda, illetve a többi, csak elrepülést végrehajtó űreszköz csak alacsony szélességekről készítettek felvételeket.

A kőzetbolygók kapcsán mindig érdekesek a nappali és éjszakai félgömböt elválasztó terminátorvonalat ábrázoló fotók, hiszen az ányékok ott rajzolják ki legélesebben a terepviszonyokat. Egy gázbolygónál azonban a légkör felső rétegei megszűrik a fényt, és elmosódnak a részletek.

A JunoCam kamerát üzemeltető Southwest Research Institute kutatói közzétették a nyers képeket is, hogy mások is kísérletezhessenek az elemzésükkel.

Rovatok