Index Vakbarát Hírportál

Két óriás fog össze a diabétesz ellen

2016. szeptember 13., kedd 11:54

Két óriáscég, a francia Sanofi és a Verily Life Sciences (ez a Google anyacégének, az Alphabetnek az egyik leányvállalata) egy közös céget hoz létre a diabétesz elleni harcra. Ötszázmillió dollárt fektetnek az Onduo nevű új cégbe, amely a kettes típusú cukorbetegség ellen veszi fel a harcot.

Azért ez ellen a típus ellen küzdenek, mert a cukorbetegek kilencven százaléka tartozik ide. Enyhébb esetben diétával kezelik, súlyosabb esetben inzulinra is szükség van.

A cukorbetegek száma folyamatosan növekszik, az előrejelzések szerint 2035-re 592 millió embert érinthet majd. Komoly problémáról van tehát szó, és akinek sikerül egy igazán hatékony gyógyszert kifejlesztenie, az jókora vagyont felhalmozhat.

A Sanofi a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója, számtalan készítménnyel küzd a cukorbetegség kordában tartásáért.

A Verilynek pedig szoftverfejlesztésben és elektronikában vannak tapasztalatai. Nem ez az első alkalom, hogy a Verily gyógyszergyártóval fog össze valamilyen probléma megoldásáért. Egy hónapja a brit gyógyszeróriással, a GlaxoSmithKline-nal alapítottak új céget, a Galvani Bioelectronicsot, hogy elektronikus implantátumokat gyártsanak, amelyek többféle betegséget is meg tudnak gyógyítani.

A cégnek ezen kívül olyan ambiciózus tervei vannak, mint az okos kontaktlencse, amely a vércukor szintet ellenőrizné folyamatosan, vagy a karkötőhöz hasonló aktivitásmérők, amelyek a rák észlelésében segíthetnek. Persze nem mindenki ilyen lelkes, az elmúlt években nagyon sokan elhagyták a céget, mert a tervek közül még nem valósult meg semmi, egyelőre csak papíron léteznek.

Rovatok