Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk már a Marsnál se állna meg

2016. szeptember 19., hétfő 10:51 | hét éve frissítve

Elon Musk tervei már most is legendásan ambiciózusak, pedig még fogalmunk sincs, hogy tényleg megvalósulnak-e valaha. A SpaceX nevű űrcége végcélja például eddig az volt, hogy kifejlesztik és be is vetik a Mars meghódításához szükséges technológiát. A tervek szerint a cég már 2018 körül eljutna a Marsra ember nélkül, és már a 2020-as években emberrel is. Ehhez képest Musk most bedobta, hogy ha már a Marsig eljutnak, nem lenne érdemes ott megállni, a technológia alapján pedig nem is lenne muszáj.

Musk egy szeptember 27-i konferencián állítólag megoszt végre a SpaceX nagy tervével kapcsolatban részleteket is a nyilvánossággal, de úgy gondolhatta, hogy egy kis ízelítővel már előre gerjeszti a hangulatot. Egy pénteki Twitter-üzenetben azt írta, úgy tűnik, újra kell keresztelni a  Mars Colonial Transporter (MCT), vagyis  Marsi Kolonializációs Szállítóhajó néven emlegetett űrhajót, mert kiderült, jóval a Marson túlra fog tudni menni:

Turns out MCT can go well beyond Mars, so will need a new name…

— Elon Musk (@elonmusk) 2016. szeptember 17.

Szombatra már meg is lett az új név: Musk egy következő tweetje nyomán az online közösség Interplanetary Transport Systemként (ITS), vagyis Bolygóközi Szállítórendszerként kezdte emlegetni a hajót. A kibővített projekt célja pedig az Jupiter és Szaturnusz holdjai lehetnének.

Musk hosszútávú terveit látszólag nem hátráltatja az a rövidebb távon nagyon is jelentős késlekedés, amelyet a Kennedy Űrközpont indítóállását történt szeptember eleji robbanás okoz. A baleset idején épp egy pár nappal későbbi éles bevetésre készültek, de az meghiúsult, mert a robbanásban megsemmisült a cég Falcon–9 rakétája.

Rovatok