Index Vakbarát Hírportál

Kirázza a vesekövet a hullámvasút

2016. szeptember 27., kedd 10:35

A fájdalmas vesekőtől igen könnyen meg lehet szabadulni: ki kell rázni magunkból. Erre a megállapításra jutott egy vizsgálat, amellyel egy régóta sejtett elméletet sikerült igazolni.

Az urológusok évek óta azt hallották a betegektől, hogy a rázkódással járó tevékenységek segítettek nekik megszabadulni a vesekövüktől, de ezt tudományosan máig nem sikerült alátámasztani. Most viszont egy kutató felült a hullámvasútra egy 3D-ben kinyomtatott vesével, hogy bebizonyítsa a jótékony hatását.

A vesekövek attól alakulnak ki, hogy ásványi anyagok - általában kalcium - halmozódnak fel a vesében, és összeállnak nagyobb darabokká. A négy milliméternél kisebb darabok viszonylag könnyen távoznak a szervezetünkből a húgycsövön át, de a nagyobb méretűek elakadhatnak, és ilyenkor orvosi beavatkozásra van szükség.

Mindössze 1 százaléka az esélye annak, hogy egy 6 milliméternél nagyobb vesekő természetes módon távozzon az ember szervezetéből, úgyhogy amikor David Wartinger professzor egyik páciense azzal állt elő, hogy a Big Thunder Mountain Railroad hullámvasúton egyetlen kör alatt hármat is sikerült kiráznia magából, az eset igencsak felkeltette az érdeklődését.

A Michigan Állami Egyetem kutatója 3D-ben kinyomtatta a páciens veséjének pontos másolatát, belehelyezett igazi veseköveket, megtöltötte vizelettel, és ő maga is felült ugyanerre a hullámvasútra. Húsz kört ment, és a kövek szép sorban távoztak a vesemásolatból.

A kutató arra is rájött, hogy az első kocsiban ülve 17 százalék esély van a vesekő kirázására, míg az utolsó kocsiban 64 százalék. A tudós azt is hozzátette, hogy a vese egyedi felépítése miatt minden embernek másféle rázkódások, kanyarok és huppanók segíthetnek abban, hogy a kövek távozzanak a szervezetükből. 

Rovatok