Index Vakbarát Hírportál

Drónbiciklik és okosruhák mutatkoznak be a Kutatók Éjszakáján

2016. szeptember 28., szerda 13:14

Magyarországon körülbelül száz intézmény csatlakozott a Kutatók Éjszakája összeurópai rendezvénysorozatához, amelyen a fiatalok azt tudhatják meg, hogy miért menő dolog kutatónak állni. Az biztos, hogy szeptember 30-án rengeteg lenyűgöző technikai és tudományos újdonságot ismerhetünk meg.

Az Ericsson budapesti kutatólaboratóriumában idén is látványos show-val készülnek. A SzerCODE Challenge elnevezésű versenyre hétköznapi emberek, gyerekek, tanulók és hallgatók készítettek saját tervezésű egyedi okos ruhákat vagy kiegészítőket, és emellett a SmartActive Squash okos fallabdát, az Ericsson Garázs első kooperatív fejlesztését is itt láthatja először a közönség.

Az MTI azt írja, a Magyar Innovációs Szövetség ifjúsági tehetségkutató versenyének győztesei is az Ericssonnál, a Petőfi híd budai hídfőjénél található Science Parkban mutatkoznak be.

A Bay Zoltán kutatóközpont munkatársai az általuk gondozott Flike drónbiciklit mutatják be, és az Országos Rendőr-főkapitányság Tudományos Tanácsával együtt demonstrálják, hogy a rendőrség milyen intelligens eszközöket használ egy rendőrautóban, valamint a felszerelésében.

Szegeden olajfaló baktériumokkal ismerkedhetnek meg a látogatók, Miskolcon látványos fizikai kísérletekkel és az 1980-as évek számítógépes játékaival is készülnek. A veszprémi Pannon Egyetemen láthatóvá teszik a sugárzásokat, robottal lehet majd tekézni, és a molekuláris gasztronómia is kipróbálható, vagyis inkább megkóstolható lesz, Pécsen pedig depressziós egerekkel és gyilkos szúnyogokkal lehet megismerkedni.

Csaknem az összes hazai egyetem és kutatóintézet megnyitja kapuit. Érdemes körülnézni a kutatokejszakaja.hu oldalon, már csak ezért is, mert néhány program előzetes jelentkezéshez kötött, és előre kell regisztrálni.

Rovatok