Index Vakbarát Hírportál

Nyomtatott csonttal gyógyulnak a majmok

2016. szeptember 29., csütörtök 15:01

Sikerült 3D-ben kinyomtatott mesterséges csonttal meggyógyítani állatok koponyáját és gerincét, tehát a jövőben akár személyre szabott implantátumok is segíthetik a sérülést szenvedett emberek gyógyulását. A Northwestern Egyetem kutatói szerint körülbelül öt év múlva próbálhatják ki a módszert embereken.

A hiperelasztikus csontnak nevezett szintetikus anyag rugalmas és erős, és hozzáadott növekedési faktorok nélkül segíti a csont regenerációját. Rendkívül előnyös az is, hogy a sebészek könnyen és gyorsan a helyére tudják illeszteni.

Majmokon és rágcsálókon elvégzett beavatkozások során a főleg kerámiából és polimerekből álló műcsont gyorsan beágyazódott a környező szövetbe, és elkezdődhetett a csont regenerációja. A majmok koponyája négy hét alatt begyógyult, és nem volt jele sem fertőzésnek, sem másfajta szövődménynek.

Sokféle mesterséges csonttal kísérleteznek világszerte, és vannak nagyon drága megoldások, meg kevésbé praktikusak, nehezen kezelhetők is. A hiperelasztikus csont porózus, és ezt a tulajdonságát akkor is megőrzi, amikor kis helyre gyömöszölik be, tehát nem akadályozza a szövetek és a vérerek növekedését. Ez a csontpótló mindemellett még olcsó is, és könnyen legyártható.

Rovatok