Index Vakbarát Hírportál

Minden tizedik gyermek ellenáll az AIDS-nek

2016. szeptember 30., péntek 15:46

A kezeletlen HIV a fertőzött gyermekek 60 százalékát két és fél éven belül megöli, de 10 százalékuknál a szervezetük olyan jól reagál a vírusra, hogy nem alakul ki a halálos kimenetelű AIDS - ezt derítették ki az Oxford Egyetem kutatói. Abban bíznak, hogy a felfedezésük újfajta immunterápiás módszerek kifejlesztéséhez vezethet.

Gyakorlatilag arról van szó, hogy a immunrendszerük figyelmen kívül hagyja  a vírust, amennyire csak ez lehetséges

- mondta a BBC-nek Philip Goulder professzor, a kutatócsoport tagja.

A tudósok Dél-Afrikában vizsgáltak meg 170 HIV-fertőzött gyermeket, akik nem vettek részt antiretrovírus-terápián, mégsem lettek AIDS-esek. A tesztek kimutatták, hogy a vérük minden egyes milliliterjében több tízezer vírus van, ennek ellenére sem alakult ki náluk a végzetes szindróma.

A gyermekek hasonlóan reagálnak a HIV-re, mint az a több mint 40 főemlősfaj, akiknek a köreiben a hasonló tulajdunságú SIV terjed. Persze az állatoknál több százezer évnyi természetes evolúció biztosította, hogy csak az ellenálló egyedek maradjanak fenn. Néhány kutató szerint ennek a folyamatnak az egyik első lépését sikerült most megfigyelni az emberekben.

Időzített bomba?

A Science Translational Medicine című tudományos lapban közzétett tanulmány azonban rengeteg kérdést is felvet. A gyermekek immunrendszere sokkal rogalmasabb, mint a felnőtteké, és az utóbbi agresszívabb. Fennáll a veszélye, hogy az ellenálló gyermekek egy részénél felnőttkorban alakul ki az AIDS.

Még nagyobb gond lehet abból, hogy ezek a gyermekek vírushordozók, tehát kamaszkorba lépve oda kell figyelniük a védekezésre.  

Rovatok