Index Vakbarát Hírportál

Boeing: Mi viszünk először embert a Marsra

2016. október 6., csütörtök 11:20

Elon Musk, a SpaceX nemrég jelentette be, hogy vállalata már a következő évtizedben kolóniát alapítana a Marson, de egy rivális űripari óriásvállalat bejelentkezett, hogy ők lesznek azok, akik először visznek embert a vörös bolygóra. A Boeing vezére, Dennis Muilenburg mondta ezt egy technológiai konferencián, amikor a vállalat jövőjéről kérdezték.

Meggyőződésem, hogy az első személy, aki a Marsra lép, egy Boeing rakétán fog odaérkezni 

- mondta Muilenburg a Bloomberg szerint.

A kijelentés csöppet sem merész, hiszen a Boeingnek több évtizedes tapasztalata van az űriparban. Ők építették a holdraszállás során használt rakétákat, végig részt vettek az űrsiklóprogramban, legyártottak számos modult a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Muilenburg feltehetően azért ilyen magabiztos a Marsra utazást illetően, mert a NASA megrendelésére éppen most építik meg a Space Launch System nevű gigantikus rakétát, amivel az űrhivatal tervez a Marsra menni.

A NASA viszont csak a 2030-as években tervezi az indulást, vagyis Elon Must jócskán megelőzné őket a 2024-re tervezett indulással. A Boeing-vezér kijelentése arra utal, hogy nem igazán hisznek a fiatal magánvállalat sikerében. Az biztos, hogy a SpaceX nem igazán tartja be a határidőket: Musk már 2011-ben azt mondta, hogy három éven belül ember szállítanak az űrbe, de ez máig nem történt meg, és valószínűleg 2018-ig várni kell rá.  

Rovatok