Index Vakbarát Hírportál

Tíz évvel tovább él az ember

2016. október 7., péntek 16:57

Mintegy 10 évvel nőtt az átlagos élettartam a világon az elmúlt 35 évben, a halálesetek 70 százalékát már nem fertőző betegségek okozzák, ami nagy eredmény - idézi az MTI a The Lancet tudományos szakfolyóiratban közölt tanulmányt.

Az 1980-ben születettek és 2015-ös babák várható átlagos élettartama így változott:

 A javulást a tanulmány szerzői főként annak tulajdonítják, hogy az utóbbi 10 évben jelentős sikerek születtek az olyan fertőző betegségek elleni küzdelemben, mint a HIV/AIDS, a malária vagy a bélhurut. Az AIDS okozta halálesetek száma 2005 és 2015 között egyharmaddal, 1,2 millióra csökkent, és maláriában is 37 százalékkal kevesebben (730 ezren) haltak meg, mint egy évtizeddel korábban.

Vannak országok, amelyekben jobban javult a helyzet, mint azt a jövedelmek, az oktatás vagy a születési ráta alakulása indokolná.

Látunk országokat is, köztük az Egyesült Államokat, amelyek sokkal kevésbé egészségesek, mint amennyire erőforrásaik lehetővé tennék

- közölte Christopher Murray, a Seattle-i Egyetem egészségkutató intézetének (Institute for Health Metrics and Evaluation, IHME) munkatársa.

A halálesetek nagy többségét ma már olyan betegségek idézik elő, mint a

A tanulmány szerint a leggyakoribb kockázati tényezők a magas vérnyomás, a dohányzás, a magas vércukorszint, a túlsúly, a szennyezett levegő és a gyermekek helytelen táplálkozása. 1990 után főleg a túlsúly és a drogfüggőség okozta problémák szaporodtak el. Európában leginkább Oroszországot és a kelet-európai országokat sújtja az alkohol- és drogfüggőség.

A tanulmány szerzői, a Seattle-i Egyetem kutatói 195 ország és terület adatait gyűjtötték össze. Bár a dohányosok száma világszerte csökkenőben van, tavaly még mindig 6,4 millió haláleset volt összefüggésbe hozható a dohányzás ártalmaival, 300 ezerrel több, mint 2005-ben. A várandós és szülő nők halálozása csaknem egyharmaddal csökkent 2005 és 2015 között, de tavaly még így is 275 ezren haltak bele a gyermekáldásba, többségében a szegény országokban. A malária, a kanyaró és a hasmenés elleni intézkedésekkel tíz év alatt sikerült a felére csökkenteni a gyerekkori halálozást. 

Rovatok