Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt a hó az Andok csúcsairól

2016. október 10., hétfő 20:56

Egy brazil kutatócsoport a Landsat műhold felvételeit vizsgálva lemérte a dél-perui régió hóhatárát, és megállapították, hogy a gleccsereket tápláló hósapkák összezsugorodtak. Az elmúlt 40 évben a Peru Cordillera de Vilcanota tartomány gleccserek borította területe a felére csökkent.

1975 óta átlagosan a jég 48 százaléka tűnt el. A legnagyobb veszteséget az 5000 méternél alacsonyabb régiókban mérték, ahol a jég borította területek mérete 81 százalékkal csökkent. A globális felmelegedés valószínűleg eltünteti az ilyen trópusi gleccsereket.

A zsugorodás különböző ütemben zajlik a hegyvonulat két oldalán. A trópusi Andok nyugati oldala hideg és száraz, a keleti nedves és meleg. Az Amazonas-medencéből kelet felé tartó nedves levegő elvileg esőzésekkel pótolná a jégréteget, de a magasan fekvő keleti gleccserek gyorsabban zsugorodnak, mint a nyugatiak. A szakértők sem tudják, mi okozhatja a különbséget, de további kutatásokat sürgetnek az ügyben.

A világ trópusi gleccsereinek 95 százaléka az Andokban található. A gleccserek eltűnése a legsúlyosabban a helyi lakosokat érintheti, akik az ivóvízforrások visszaszorulása miatt nem tudják táplálni a mocsaras legelőket kedvelő haszonállatokat. A gleccsertavak is nagy kockázatot jelentenek, mivel a töredezett kőzet és a jég által visszatartott víztömegek áradása természeti katasztrófához vezethet.

Rovatok