Index Vakbarát Hírportál

Magyarország bezzeggyerek lett a cukros löttyök elleni világháborúban

2016. október 13., csütörtök 18:15

A cukros üdítők és a globális elhízás elleni küzdelmében Magyarországgal példálózik a WHO, az egészségügyi világszervezet a magyar chipsadóhoz hasonló megoldásokat szeretne elterjeszteni mindenhol a világban. A cukros löttyökre és társaikra kiszabott 20 százalékos különadó számításaik szerint jelentősen visszaszorítaná az egészségtelen termékek fogyasztását a világban.

A cukros italok komolyabb adóztatása érdemi fegyver lehetne az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség és a fogszuvasodás ellenében. „Ha a kormányzatok megadóztatják a cukros italokhoz hasonló termékeket, csökkenthetik a szenvedést és életeket menthetnek meg. Ezzel csökkenthetnék az egészségügyi kiadásokat is, és több forrásuk lesz az egészségügyi beruházásokra” – érvel Douglas Bettcher, a WHO illetékes igazgatója.

A világnépesség több mint fele, 39 százaléka túlsúlyos a felnőtteknél, most több mint dupla annyian vannak elhízva, mint 1980-ban. A gyerekeknél még rosszabbakat a tendenciák: náluk 15 év alatt megnégyszereződött az érintettek száma.

Tápanyagbevitel szempontjából az embereknek egyáltalán nincs szüksége cukorra. A WHO azt ajánlja, hogy a teljes energiaszükséglet legfeljebb 10 százaléka álljon cukorból,

de még jobb, ha 5 százalék alatt maradunk.

Ez napi hat teáskanálnyi cukornak felel meg, ami így ugyan talán nem tűnik eszementül kevésnek, azonban ezt nagyon könnyi hozni: ennél ugyanis egyetlen átlagos kisdobozos üdítőben is több van.

A WHO elsősorban az egészségtelen anyagokat tartalmazó italok és élelmiszerek extra adóját preferálja, méréseik szerint a különadók hatékonyabbak, mint a hagyományos forgalmi adónemek. A meglévő jó gyakorlatok között két országot emelnek ki külön: Mexikó mellett Magyarországot hozzák fel, mint követendő példát.

Nálunk 2011-ben vezették be a chipsadóként emlegetett népegészségügyi termékadót. Az üdítőitalok esetében a 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú és deciliterenként 8 grammnál több cukrot tartalmazó terméket terheli az adó, az energiaitalokat pedig akkor, ha koffeintartalmuk deciliterenként meghaladja a 10 milligrammot.

Rovatok