Index Vakbarát Hírportál

Mókusparadicsom épül Észak-Walesben

2016. október 13., csütörtök 17:40

Ha békét akarsz, készülj a háborúra – hangzik a régi bölcsesség. Ha vörös mókust akarsz, alkalmazz katonai szakértőket – hangzik a környezetvédelem új szlogenje. A brit állatvédők mostanra rájöttek, hogy csak katonai stratégiával biztosíthatják a vörös mókusok túlélését az invazív szürke mókusokkal szemben.

A vörös mókusoknak elkerítettek egy környezetvédelmi területet az észak-walesi Ogwen-völgyben, Bangortól nyolc kilométerre. A helyszínt azért választották, mert a völgyet fák veszik körül, és a szürke mókusok nem tudnak ide jutni.

Könnyebb megvédeni egy területet, ha vannak természetes védelmi pontjai.

– mondta dr. Craig Shuttleworth, a program kiagyalója. Mint elmondta, a taktikát katonai tanácsadóktól leste el, amikor azon gondolkodott, hogy hol alakítsák ki a mókuskolóniát.

Az elmúlt években a szürke mókusok szinte teljesen kiszorították a vörös mókusokat az Egyesült Királyságból. A szürke mókusok ellenállóbbak a vörös mókusokra ártalmas betegségekkel szemben, viszont terjesztik azokat. Ráadásul szaporábbak is. 1998 óta egy anglesey-i mókuskolónia taglétszáma 40-ről 7000-ra nőtt.

A környezetvédők az egész országból szállítják a mókusokat az új rezervátumukba, hogy megnöveljék az egyedszámot és biztosítsák az állomány genetikai sokszínűségét.

Rovatok