Index Vakbarát Hírportál

Baj van a Juno űrszonda hajtóműveivel

2016. október 17., hétfő 09:52

A Juno űrszonda tudományos műszereivel minden rendben van, de ha nem sikerül távolból megjavítani, akkor kevesebbszer tudják majd körberepülni a gázóriás Jupitert. A NASA mérnökei múlt csütörtökön küldtek parancsokat a robotjárműnek, amire két szelep nem megfelelően reagált, és nem jelent sok jót.

„A szelepeknek másodpercek alatt ki kellett volna nyílniuk, de a művelet perceket vett igénybe” - mondta Rick Nybakken, a Juno projektmenedzsere a NASA-nál. A mérnökök most megpróbálják jobban megismerni a problémát, mielőtt begyújtanák a hajtóművet. 

Eredetileg az volt a terv, hogy már szerdán nyomnak egy kövér gázt a Leros 1b hajtóműnek, és ezzel rövidebb bolygó körüli pályára állítják az űrszondát, hogy a mostani 53,4 nap helyett 14 nap alatt körbejárja a bolygót.

Ha a mostani időpontot elmulasztják, akkor legközelebb december 11-én lesz rá lehetőség, mert akkor érdemes belekezdeni egy ilyen manőverbe, amikor az űrszonda közel van a bolygóhoz.

Szerencsére a mostani bolygó körüli pálya nem rontja a tudományos vizsgálatok minőségét. Viszont ha nem sikerül megjavítani a hajtóművet, akkor a tervezett 36 körberepülés helyett kevesebbre lesz lehetőség.

Rovatok