Index Vakbarát Hírportál

A felnőttek fele túlsúlyos az EU-ban

2016. október 20., csütörtök 16:32

Az Európai Unióban a felnőttek fele túlsúlyos és minden hatodik elhízott. Nálunk is rossz a helyzet: a magyarok 21,2 százaléka kórosan elhízott, ezzel az európai uniós országok között a harmadik legrosszabb eredmény a miénk, derült ki az Eurostat statisztikai hivatal jelentéséből. 

A statisztikák szerint 2014-ben az Európai Unióban élő felnőttek 46 százaléka volt normális súlyú, 51,6 százalékuk túlsúlyos. Elhízottnak az EU-s állampolgárok 15,9 százaléka számított.

Máltán a legmagasabb, 26 százalékos az elhízottak aránya. A máltaiakat 21,3 százalékkal a lettek, 21,2 százalékkal a magyarok követik. 

Az elhízottak aránya a 65-74 év közötti korosztályban 22,1 százalékra növekszik, az ennél idősebbek körében viszont ismét csökken. A súlyproblémákat a képzettség is befolyásolja: az alacsony képzettségűek közel húsz százaléka túlsúlyos, a magasan képzetteknek viszont csak 11,5 százaléka. 

Az elhízottságot a harmincas vagy annál magasabb testtömegindex (BMI) jelenti. A BMI megállapításához a kilogrammban megadott testsúlyt osztják el a méterben megadott testmagasság négyzetével. A 25 fölötti indexszám jelzi, ha valaki túlsúlyos, a 30 fölötti az elhízást, a 40 fölötti a súlyos elhízást jelzi, írja az MTI. 

Rovatok