Index Vakbarát Hírportál

Két oltással megelőzhető a méhnyakrák

2016. október 21., péntek 13:38

A korábban ajánlott három helyett két védőoltás is elég a 11-14 évesek körében a nemi úton terjedő és többféle rákot okozó humán papillomavírus (HPV) ellen - idézi az MTI az amerikai járványügyi központ (CDC) igazgatója, Tom Frieden közleményét.

11-14 éves gyerekeknél két, legalább hat hónap különbséggel beadott HPV-oltás is biztos és tartós védelmet nyújt a HPV-okozta rákbetegségek, köztük a méhnyakrák ellen.

Az új ajánlás több amerikai fiatal számára teszi elérhetőbbé, elfogadhatóbbá a védőoltást. A nagyobb gyerekek és a fiatal felnőttek (15-26 évesek) esetében továbbra is három vakcinát tart szükségesnek az amerikai betegségmegelőzési központ. 

Csendes gyilkos

A HPV a leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, és ez a vírus okozza a legtöbb rákos halálozást a nők körében. Mivel szemölcsöket is kiválthat a nemi szerveken és rákot okozhat a szájüregben, a hímvesszőn és a végbélben is, a védőoltást mindkét nemnek ajánlják.

Az Egyesült Államokban a 11-12 évesek esetében ajánlják a védőoltást, még időben ahhoz, hogy a nemi élet megkezdése előtt védetté váljanak a papillomavírussal szemben. Az ajánlás ellenére a lányok kétötöde és a fiúk háromötöde nem kapja meg a vakcinát. Az USA-ban évente 27 ezer embert diagnosztizálnak HPV-vel összefüggésbe hozható rákbetegséggel.

Rovatok