Index Vakbarát Hírportál

Rendkívüli leleteket találtak Szlovéniában

2016. október 23., vasárnap 18:37

Európában egyedülálló prehisztorikus település nyomaira bukkantak 750 méteres magasságban Szlovénia keleti részén, egy meredek hegyoldalban - írja az MTI. A falu maradványait egy túrázó találta meg a Rogatec és Rogaska Slatina települések fölé emelkedő 884 méter magas hegy, a Donacka Gora oldalában.

A régészeti lelőhelyen a korai vaskorból származó kerámia edényeket találtak. Bostjan Odar régész szerint a leletek 2800 évesek, a kalkolitikum (kőrézkor) és a vaskor közti időszakból származnak. Becslése szerint legalább száz ember lakott ott, a közösség fennmaradását segíthette egy közeli forrás és a tágas legelők is.

Bár Szlovéniában már egész sor magaslati prehisztorikus települést találtak, a Donacka Gora-i lelet „egészen kivételes, Európában is egyedülálló” - mondta a kutató.

Arra, hogy a hegyet ember lakta, Odar szerint további bizonyíték a hegyoldal teraszozottsága. Ezeket e teraszokat szerinte nem a természet, hanem ember alkotta.

„Hogy megtelepülhessenek a hegyen, az embereknek a meredek hegyoldalt lapos teraszokká kellett átalakítaniuk. Az itt talált teraszok mintegy húsz méter hosszúak és öt méter szélesek” - mondta.

A lelőhely feltárását nemrég fejezték be, most a leletek kiértékelése következik és 2017 közepéig publikálják a kutatási eredményeket. A ritka leleteket jövőre bemutatják Rogatec faluban, a celjei helytörténeti múzeumban és valószínűleg a ljubljanai nemzeti múzeumban is.

Rovatok