Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan tudni fogjuk, milyen meteoritok hullanak Magyarországra

2016. október 25., kedd 17:29 | aznap frissítve

Csaknem egymilliárd forintos támogatást nyert el a meteoritok és a kozmikus kockázatok kutatására a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) közös konzorciumának Kozmikus hatások és kockázatok című projektje.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatán elnyert 941 millió forintos támogatással a világon egyedülálló kutatási műhelyt hoznak létre.

A kutatók célja, hogy felmérjék a Földet megközelítő égitestek jelentette veszélyt.

A kutatók tudományos célja:

A mérnökök és az informatikai szakemberek kifejlesztenek és üzembe helyeznek egy kamerarendszert, amely akár a nappali órákban is lehetővé teszi a meteorok pályaszámítását és a lehulló meteoritok megtalálását. Ezzel először kapunk torzításmentes képet a Kárpát-medencére hulló meteoritokról.

A kutatók beszereznek egy 11 millió pixeles digitális kamerát, amely alkalmas lesz a veszélyt jelentő égitestek összes fontos mérésének elvégzésére. A távcsőre telepítendő hűtött, nagyon érzékeny és rövid kiolvasási idejű képrögzítő eszközzel a Holdba csapódó meteorok rövid felvillanásait figyelik majd meg. Az elemzések alapján a nagyméretű meteoritok földi és űrbéli kockázatait és azok szezonalitását vizsgálják.

Rovatok