Index Vakbarát Hírportál

Két új holdat találtak az Uránusz körül

2016. október 25., kedd 09:09

Két apró, eddig felfedezetlen hold keringhet az Uránusz két körgyűrűje közelében – állapították meg az Idahói Egyetem szakértői a NASA Voyager 2 űrszondájának harminc éve gyűjtött adataiból.

Rob Chanca és Matt Hedman, az egyetem munkatársai fedezték fel a mintázatokat, miközben a Uránusz körgyűrűiről 1986-ban készült felvételeket vizsgálták. Megfigyelték, hogy az alfagyűrű, a bolygó legfényesebb gyűrűje peremén periodikusan változik a gyűrű anyagának mennyisége. Hasonló, még ígéretesebb mintát fedeztek fel a szomszédos béta gyűrű azonos részén – írja az MTI.

Chancia és Hedman a bolygók gyűrűinek tapasztalt megfigyelői: ők tanulmányozzák a Szaturnusz gyűrűjét is a bolygó körül keringő Cassini űrszonda adatai alapján. Ennek segítségével új megközelítésben vizsgálhatják a Voyager 2 által gyűjtött Uránusz-adatokat is.

A holdak tarthatják egyben a gyűrűket

A kutatók becslései szerint a feltételezett holdak 4-14 kilométer átmérőjűek lehetnek, tehát olyan kicsik, mint a Szaturnusz néhány azonosított holdja, de kisebbek, mint bármely ismert Uránusz-hold. Az Uránusz kísérői különösen nehezen észlelhetőek, mivel sötét a felszínüket borító anyag.  "Még nem láttuk a holdakat, de vélhetően nagyon kicsik, ezért nagyon könnyen elszalaszthattuk őket. A Voyager képei pedig nem voltak elég aprólékosak ahhoz, hogy könnyen láthatóak legyenek" – mondta Herman, aki szerint a felfedezéseik segíthetnek az Uránusz-gyűrűk tulajdonságainak megismerésében. Ezek ugyanis különösen keskenyek a Szaturnuszéihoz képest.

A kis holdak – ha valóban léteznek – egyfajta pásztorholdak, amelyek segíthetnek egyben tartani a gyűrűt. A bolygó 27 már ismert holdja közül kettő, az Ophelia és a Cordella az Uránusz ipszilon gyűrűjének pásztora. A bolygó gyűrűrendszerének 1977-es felfedezése óta foglalkoztatja a kutatókat annak kérdése, hogy hogyan maradnak ilyen keskenyek az Uránusz gyűrűi. 

Nagyon örülnék, ha ezekről a feltételezett holdakról kiderülne, hogy valóban léteznek, és közelebb hoznának minket a megoldáshoz

– mondta Chancia.

Annak bizonyítása, hogy az újonnan észrevett holdak valóban léteznek, már más, teleszkópokkal és űrhajókkal dolgozó szakemberek munkája lesz.

Rovatok