Index Vakbarát Hírportál

Depressziós lesz az óraátállítástól? Nincs egyedül!

2016. október 28., péntek 20:40

Az elmúlt időszakban Magyarországon is felkapott az óraátállítás problémája, az eltörlését szorgalmazók érvei között pedig gyakran felmerül a korai sötétedés miatt jelentkező rossz közérzet. Ezt most már egy dán tanulmány is alátámasztja, amely szerint bizonyítható kapcsolat van a depresszió és a téli időszámításra való átállás között, írja az EurekAlert.

Az Epidemiology-ban közzétett tanulmány 27 éven keresztül vizsgálta a depressziósok számának alakulását a téli időszámításra való átállást követő periódusban és összesen több mint 185 ezer esetet vett számításba. A tanulmány szerint a depresszióval diagnosztizált esetek száma az átállást követően azonnal ugrásszerűen megnő. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a váltás utáni egy hónapban 8 százalékkal magasabb a diagnosztizált esetek aránya, mint amekkorára a becslések alapján számítani lehet.

Søren D. Østergaard, a kutatás egyik vezetője szerint ez a szám túl magas ahhoz, hogy csak véletlen egybeesés legyen A professzor azt mondta:

Szinte biztosak vagyunk abban, hogy az óraátállítás okozza a diagnózisok számának növekedését és nem a napok rövidülése, vagy a rossz időjárás, melyeket egyébként figyelembe veszünk az elemzéseinknél.

Azt is hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a kutatásban a depresszió súlyosabb formáinak diagnózisait vették alapul, nem csak az erre hajlamos embereknél jelentkezhetnek a problémák, hanem a kevésbé súlyos esetekben is.

Østergaard szerint a növekedés valódi oka az lehet, hogy az óraátállítás következtében egy délutáni világos óra úgymond átkerül a reggeli időszakra, ekkor azonban nem igazán tudjuk kihasználni, hiszen éppen álmosan vánszorgunk a munkába, iskolába, vagy esetleg még csak otthon zuhanyzunk. Ezzel szemben délután, mikor szabadidőnket töltjük, már sötét van. Emellett azt is fontos kiemelni, hogy az átállást akár tudat alatt is automatikusan negatívumként éljük meg, hiszen egy hosszú, sötét és hideg szakasz előszele - teszi hozzá a professzor.

A kutatók úgy gondolják, a tanulmány azért kiemelkedően fontos, mert rávilágít arra, hogy a depressziósok száma megnövekedik az átállást követően, ami leginkább a depresszióra hajlamosakat és a családtagjaikat érinti. Emellett a depressziósokkal foglalkozó szakemberek számára is hasznos lehet.

Rovatok