Index Vakbarát Hírportál

Aggasztó globális trend: egyre több nő hal meg rákban

2016. november 2., szerda 13:02

A fejlődő országokban drámaian megemelkedhet az amúgy megelőzhető ráktípusok, így az emlőrák miatti halálozás aránya.

A nők körében gyakori daganatos betegségek okozta halálok meredek, 60 százalékos növekedésére figyelmeztetnek kutatók: évente mintegy 5,5 millió nő halhat meg a betegségben 2030-ra a 2012-es 3,5 millióval szemben, ez Dánia lakosságával egyező méretű éves fogyatkozás lehet, írja a Guardian. Az Amerikai Ráktársaság (ACS) szakértői kedden mutatták be a következő 15 évre vonatkozó elemzésüket a párizsi World Cancer Congress nevű nemzetközi konferencián, amelyen a világ 110 országából mintegy 3500 rákkutató, egészségügyi szakember vett részt.

Az ACS elemzése szerint ahogy a világ lakossága nő és öregszik, a szegény és közepes fejlettségű országokban egyre több nő hal meg rákban. Ezek többsége megelőzhető lenne - közölte a tanulmány ismertetésekor Sally Cowal, az ACS alelnöke, aki a főbb kockázati tényezők között nevezte meg a gyors gazdasági átalakuláshoz köthető rossz táplálkozást, a mozgásszegény életmódot, az elhízást és a gyerekvállalási szokások átalakulását, így az egyre kitolódó anyasági kort. “Ezek miatt a leginkább a fejlett országokra jellemző rákbetegségek egyre elterjedtebbé válnak” - állítja Sally Cowal. A növekedés leginkább Ázsiában, így például Kínában érhető tetten: 2012-ben 1,7 millió esetet regisztráltak és egymillióan meg is haltak különféle daganatos betegségekben.

Ezzel párhuzamosan egy másik tanulmány arra figyelmeztet, hogy csak az emlőrákos esetek száma megkétszereződik, és 2030-ra el fogja érni az évi 3,2 milliót a 2015-ben diagnosztizált 1,7 millióhoz képest. A The Lancet orvostudományi folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint a méhnyakrákos estek száma minimum 25 százalékkal, hétszázezerre nő 2030-ig főként az alacsonyan és közepesen fejlett országokban.

A kutatók szerint minden hetedik nő ma daganatos betegségben veszti életét, ez a legmagasabb arányú elhalálozási ok a szív- és érrendszeri megbetegedések után. Mellrákban például 2012-ben több mint 521 ezer nő halt meg világszerte. A leghalálosabb négy rákbetegség - a mell, a vastagbél-, a tüdő- és a méhnyakrák - megelőzhető lenne, korai felfedezésével sikeresebben kezelhető. A fejlett országokban a kiterjedt szűrési programoknak köszönhetően nő a felismert rákos megbetegedések száma, de ezekben a gyógyulás aránya is nagyobb.

A szegényebb országokban viszont, ahol jóval kevesebb rákbetegséget diagnosztizálnak, mint a fejlett államokban, megelőzés és hatékony kezelés híján jóval nagyobb csoport hal meg ebben a betegségben. A statisztikák szerint Zimbabwe, Malawi, Kenya, Mongólia és Pápua Új-Guinea esetében a legmagasabb a halálozási arány. A Londoni King's College egyetem szakemberi által készített tanulmány szerint az alacsony és közepesen fejlett országokban egy alap rákszűrőprogram az egészségügyi kiadások három százalékából megvalósítható lenne.

“A nemzetközi közösség nem hunyhat szemet tovább a problémák fölött. Nők százezrei halnak meg minden évben teljesen szükségtelenül” - figyelmeztet Richard Sullivan, a King's College kutatója, a Lancet-ben közölt jelentés egyik társszerzője, aki szerint a megelőzés, a helyes diagnózis, a korszerű kezelés költségei eltörpülnek a nemzetgazdaságot, a helyi közösségeket, a családokat ért károk, veszteségek mellett.

Rovatok