Index Vakbarát Hírportál

NASA: nem baj, ha a SpaceX előbb ér a Marsra

2016. november 2., szerda 10:36

Ha a SpaceX hamarabb ér a Marsra és hoz onnan vissza mintákat a Földre, mint ahogy az a NASA államilag finanszírozott missziójának sikerül, az a NASA szerint nem baj, sőt, kifejezetten örülnének neki – legalábbis az USA űrkutatási hivatalának frissen kinevezett tudományos vezetője ezt mondta az első interjújában.

Thomas Zurbuchen egész pontosan úgy fogalmazott, hogy ha a SpaceX vezetője, Elon Musk ma besétálna hozzájuk egy adag marsi mintával, az igazgató a saját pénzéből rendezne bulit, hogy megünnepeljék.

Zurbuchen szerint az, hogy a privát űrkutatás területén olyan eredmények vannak, melyek tíz éve még nem léteztek, azt mutatja, hogy működött a NASA stratégiája, és volt értelme segíteni ezeket a cégeket. Ugyanakkor kiemelte, hogy a vitás kérdések rendezéséhez empátiára és türelemre van szükség. „Csak azért, mert valaki nem ért egyet azzal, amit mondunk, még nem jelenti, hogy ő hülye, vagy hogy mi vagyunk az okosabbak. [...] Rengeteg dolgot tanulhatunk egymástól csupán abból, hogy szóba állunk a másikkal.”

Nem ez az első, hogy a NASA egyik embere hivatalosan is lehetséges sikerként emlegeti a SpaceX Mars-misszióját. Korábban egy telefonkonferencián hangzott el olyan vélemény, hogy a polgári űrvállalat 2018 környékére tervezett küldetésének komoly esélye van arra, hogy sikerrel járjon. Ez a küldetés természetesen nem emberes űrutazás lenne, a SpaceX egy Dragon űrhajót küldene el a Marsig, hogy ott aztán leszálljon, és bebizonyítsa, hogy a technika készen áll a továbblépésre. A Dragonok már most is szolgálnak, de jóval rövidebb távon: a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén szolgáló űrhajósoknak szállítanak vele utánpótlást.

Rovatok