Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes svéd hajóroncs: mi lehet a több száz palackban?

2016. november 3., csütörtök 16:25

Egy eddig ismeretlen, a 19 században a Balti-tengeren elsüllyedt hajóra bukkantak svéd búvárrégészek. Az érintetlen rakomány megvizsgálása választ adhat a kérdésre, hogy milyen zászló alatt hajózott a legénység.

Azonosítatlan tengerjáró hajó roncsa tartja izgalomban a svéd búvárrégészeket: szeptemberben Jerry Wilhelmsson, a Baltic Underwater Explorers (BUE) búvárja egy idáig ismeretlen hajó maradványaira bukkant merülés közben a Balti-tenger és a Botteni-öböl határán fekvő, Finnországhoz tartozó Åland-szigetektől délre.

A relatíve sekély, húsz méter mély vízben pihenő roncs körülbelül 27 méter hosszú, és több szempontból is érdekes lelet. A fa építésű hajó teste szinte teljesen egyben van, a kormány és az orrát díszítő figura is javarészt ép, mind az öt horgonya a fedélzeten, és hasában még ott van a rakomány: több száz bontatlan palack dobozokban.

"Nagyon ritkán találni ilyen állapotú roncsot érintetlen rakománnyal" - mondta Magnus Melin búvárrégész, a BUE csoport tagja a The Local svéd napilapnak. “A legmenőbb a palackokból álló rakomány, de úgy általában véve az egész, viszonylag kis méretű hajóroncs nagyon érdekes. Számomra maga a hajó, és a jelenleg ismeretlen története a legizgalmasabb.”

Marcus Lindholm tengerrégész az Aftonbladet svéd lapnak úgy nyilatkozott, hogy valamikor 1850 és 1870 között épülhetett a hajó. Ennek bizonyítására, és a hajó származási helyének megállapítására alkalmas lehet a palackok tartalmának elemzése. A Balti-tengeri hajóroncsok feltárásán dolgozó búvárrégész csoport a helyi hatóságoktól már engedélyt kapott arra, hogy felszínre hozzon négy palackot és megvizsgálja tartalmukat.

Svédország Balti-tengeri vizei nagyon gazdagok hajóroncsokban. Áprilisban két 1600-as években épült hajóra bukkantak Stockholm központjában, Skeppsholmen szigete mellett, amikor búvárok egy csónakverseny előkészítése céljából átvizsgálták a tengerfenéket. Júliusban Öland-szigeténél a Kronan nevű királyi hajó roncsában egy 340 éves sajtra bukkantak Balti-tengeri régészek. 2010-ben pedig ugyancsak az Åland-szigetek közelében pezsgővel teli roncsra bukkantak, a 145 palackból álló rakományból tízet méregdrágán el is árvereztek.

Rovatok