Index Vakbarát Hírportál

Újabb teleszkóp csatlakozott Hawking földönkívüli-kutatásához

2016. november 9., szerda 14:33

Az Ausztráliában lévő Parkes teleszkóp is csatlakozik a Stephen Hawking által is támogatott Breakthrough Listen programhoz, vagyis a földön kívüli élet utáni kutatáshoz. Ezzel már három nagyobb teleszkóp van, amely részt vesz a kutatásban, a Nyugat Virginiában lévő Green Bank Telescope és a kaliforniai Automated Planet Finder pásztázta eddig az eget.

Az ausztrál eszközt rögtön a Proxima Centauri felé fordították, a vörös csillag körül ugyanis lehet olyan bolygó, amelyen kialakulhatott élet. Tavaly augusztusban fedezték fel a bolygót.

Hogy miért érdekes ez a bolygó? A projekt ausztrál koordinátora szerint közel van, nem túl meleg és nem túl hideg. Pont ilyen bolygót keresnek, amelyen még víz is van, ez utóbbi ugyanis elengedhetetlen az élet kialakulásához. Legalábbis jelenlegi ismereteink szerint.

A Breakthrough Listen nevű kezdeményezés az orosz milliárdos, Juri Milner nevéhez köthető. A SETI rádiós alapjait felhasználva működik, Milner százmillió dollárt adott a beindításhoz. Támogatónak Stephne Hawkingot is megnyerte.

A Parkers teleszkópot eddig például pulzárok keresésére használták, eddig tizenötöt fedeztek fel a segítségével. Kiderült azonban, hogy ugyanezt a technológiát másra is használhatják, hogy valami váratlant fedezzenek fel, például földönkívüli életet.

Olyan ez, mintha egyszerre egymilliárd rádióadást próbálnánk befogni, magyarázta a nehézségeket Matthew Bailes, az ausztrál koordinátor. Elképesztő mennyiségű adat érkezik be, amelyet persze nem csak a földönkívüli élet kereséséhez használnak majd, hanem sokkal kézzelfoghatóbb kutatásokra is.

Rovatok