Index Vakbarát Hírportál

Nézzen az égre, mert 18 évig nem lát újra ilyet

2016. november 13., vasárnap 17:30

2034. november 25-ig, vagyis jó 18 évig nem lesz hozzánk olyan közel a Hold, mint idén november 14-én, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy a telihold az átlagos teliholdaknál valamelyest nagyobb és fényesebb. Készítsen fotót a Holdról, és küldje el nekünk a tema@mail.index.hu címre, a legjobbakat megosztjuk olvasóinkkal.

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben már leírtuk, a Hold nem szabályos kör, hanem egy elnyújtott ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, ennek megfelelően van, mikor közelebb, és van, mikor messzebb van tőlünk. A földközelnek hívott pont 48 280 kilométerrel közelebb van, mint a földtávol, ezért aztán az ilyenkor esedékes telihold 14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb lehet. A várakozások szerint hétfő este lesz az igazi. 

A csillagászok egyébként megosztottak abban, hogy mennyire van értelme szuperholdnak hívni ezt a jelenséget, sokak szerint csak egy szenzációhajhász baromság az egész, amit a NASA is csak a tömegeknek szánt közleményekben használ, a tudományos munka során nem.

Tény, hogy a 30 százalékos erősödést a látszólagos fényességben simán elnyomhatja vagy tízféle légköri jelenség, és a 14 százalékos méretkülönbség sem feltétlenül érzékelhető úgy, hogy semmilyen referenciapont nincs, ami segítene észrevenni a különbséget, de azért nézze az eget, nagy baja nem lehet belőle.

(Borítókép: Dmitry Rogulin / TASS / Getty Images)

Rovatok