Index Vakbarát Hírportál

A nap képe: mi kerül a francia űrhajós kézipoggyászába?

2016. november 14., hétfő 09:39

Alig négy nappal a tervezett start előtt az Európai Űrügynökség (ESA) francia űrhajósa Facebookon megmutatta, milyen személyes dolgokat visz magával a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Thomas Pesquet hat hónapot tölt az ISS-en, mint posztjában írja nem olyan könnyű egy ekkora útra bepakolni, főleg ha a kézipoggyász csak kábé cipősdoboz méretű. Nézzük mit is rakott a poggyászba Pesquet:

Az akkurátusan lezárható tasakokba porciózott, "vissza a feladónak" címkével ellátott cuccok közt személyes dolgok, praktikus holmik, napi használati tárgyak, szerencsetalizmánok vannak. Láthatunk a képen matricákat, felvarrókat: francia zászlót, Pesquet küldetésének (Proxima) címerét. Négy érdekes tárgyat szúrtunk ki a csomagban: a bal alsó sarokban egy giroszkóp bújik meg, jobb felül egy kis játékrakéta, mellette egy piros orrú kis mikulásfigura, míg balra középtájon egy tollaslabda képezi a doboz tartalmát (tollasütőt nem látunk, így megesz a kíváncsiság, hogy mihez kezd majd a játékszerrel Pesquet).

Viszont a jelek szerint az űrügynökség illetékesei nem hagyták jóvá, hogy Pesquet kedvenc szaxofonját is betegye a csomagba, pedig korábban úgy nyilatkozott, szeretné magával vinni az űrállomásra. Lehet, hogy a legénység többi tagja titokban megvétózta a zajos tervet?

Rovatok