Index Vakbarát Hírportál

Harmadik éve nem változik a szén-dioxid-kibocsátás

2016. november 14., hétfő 11:11

A világ környezetvédői most leginkább amiatt aggódnak, hogy Donald Trump elnöksége milyen katasztrofális hatással lesz az Egyesült Államok által is aláírt párizsi klímavédelmi egyezményre, de azért némi jó hírrel is szolgálhatunk:

2016-ban nem igazán nőtt a szén-dioxid-kibocsátás szintje.

Ezt a becslést a Global Carbon Project kutatói tették közzé. A szervezet minden évben kiszámolja, hogy az emberiség mennyi üvegházhatást okozó gázt bocsát a légkörbe, és azt, hogy ebből mennyit tudnak elnyelni a növények. A különbözet adja ki azt a mennyiséget, amely a légkörben marad, és tovább hajtja a globális felmelegedést.

A csoport számításai alapján idén körülbelül 0,2 százalékos lesz a növekedés, amit elég szép eredmény ahhoz mérten, hogy globális gazdaság idén 3 százalékkal növekedhet. Ez főleg annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok és Kína, a két legnagyobb kibocsátó, visszafogta a szénhasználatát. Sajnos a pozitív hatásukat mások ellensúlyozzák, Indiában például 5,2 százalékkal nőtt a kibocsátás.

Ez még mindig évente 36 milliárd tonnányi szén-dioxid kibocsátását jelenti

A tudósok most még nem merik kijelenteni, hogy tetőzött a világ szén-dioxid kibocsátása, ehhez megvárnák, hogy legalább öten át hasonló értékeket mérjenek. És persze a stagnálás még mindig nem elég, a mai kibocsátás 63 százalékkal a 1990-es évekbeli érték fölött van. Ha nem akarjuk túlhevíteni a bolygót, ahhoz teljesen le kell nullázni az emberi kibocsátást.

 

Rovatok