Index Vakbarát Hírportál

Új békafajt találtak Ausztráliában

2016. november 15., kedd 18:34

Új békafajt fedeztek fel Ausztráliában, melynek különlegessége, hogy veszély esetén narancssárgán felvillantja alhasát a ragadozók elijesztése érdekében - írja a Reuters

A békát Simon Clulow, biológus találta Port Stephensnél, 10 kilométerre a Newcastle-i repülőtértől. A férfi szerint a béka fekete-fehér márványmintás hasa miatt gondolta úgy, hogy valami különlegeset talált, ez pedig később be is igazolódott.

Többek között a jellegzetes márványminta volt az, ami megkülönböztette az Ausztráliában élő békáktól, és emiatt kezdtük azt gondolni, hogy új fajt találtunk. Csodálatos pillanat volt.

- mondta Clulow, aki a békát először nagyjából 40 kilométerrel arrébb, egy mocsárban látta először. A biológus azt is elmondta, hogy manapság elég ritkán fordul elő, hogy új fajt fedezzenek fel, és akkor is leginkább genetikailag különböznek a korábban ismert fajoktól. Emellett azt is kiemelte, hogy a sűrűn lakott területeken még ritkábbak az ilyen felfedezések, így a mostani eset már-már csodaszámba megy.

A béka a Mahony's Toadlet névre hallgat, amivel Clulow mentora, Michael Mahony, a békák elismert szakértője előtt rótta le a tiszteletét. Habár a nevében szerepel a "toadlet" kifejezés, ami a "toad", azaz a "varangy" szó kicsinyítő képzős alakja, az ujjhegynyi állatkát nem szabad összetéveszteni a varangyokkal. Nevének ezt a részét ugyanis csak azért kapta, mert a hátán lévő mirigyek miatt hasonlít egyes európai és amerikai varangyokra.

Az új békafaj parányi mérete mellett is rejtőzködő életmódot folytat, de ha mégis ragadozóval kerül szembe, akkor széttárja a lábait és felvillantja narancsszínű alhasát, hogy elkergesse a támadót. A faj egyébként nagyon kényes a környezetére, ezért Clulow szerint könnyen elvesztheti az élőhelyét.

Rovatok