Index Vakbarát Hírportál

Önmagát falevélnek álcázó pókot fedeztek fel Kínában

2016. november 17., csütörtök 11:45

Yunnan tartomány esőerdőjében fedezte fel ezt furcsa kinézetű, levélalakú pókot Matjaz Kuntner pókkutató, írja a Netional Geographic. A tudósok genetikai vizsgálatai alapján jó eséllyel egy teljesen új fajról van szó, eddig mindössze két példányt találtak belőle.

Kuntner épp egy szokásos túrát tett a délnyugat-kínai esőerdőben, amikor a lámpájával véletlenül megvilágított egy pókháló szálat, ami egy levelet rögzített az egyik faághoz. Amikor közelebbről megvizsgálta a faleveleket, észrevette, hogy az egyik levél valójában egy kifejlett nőstény pók. 

A levélutánzás nem ritka jelenség, több kisebb állat és ízeltlábú használja ezt a módszert. A tudósok egyelőre nem biztosak benne, hogy a pók vadászás, vagy a ragadozók elleni védekezés miatt álcázza magát, minden esetre remekül csinálja.

A pók lehullott, halott leveleket szed össze a földről, és a hálójával a faágakhoz rögzíti őket. A levelekhez hasonlóan az állat színe is barnászöld, valamint nyakszerű struktúra csatlakozik a fejéhez, torához és potrohához. A könnycsepp alakú test ráadásul még olyan mintázattal is rendelkezik, ami a levélerezetet utánozza. 

Rovatok