Index Vakbarát Hírportál

Jó napjuk volt a rakétapornó kedvelőinek

2016. november 18., péntek 17:37

Két rakétastartnak örülhettek csütörtökön az űrkutatás barátai, az alábbi rövidke képes posztban két-két pazar képet emelnék ki a hivatalos fotók sorából.

Az Európai Űrügynökség helyi idő szerint 10 óra 6 perckor indította útjára Ariane 5-ös rakétáját, hogy egyszerre négy Galileo GPS-műholdat állítsanak Föld körüli pályára. Az idő remek volt, az ég kissé felhős, de ez nem akadályozta meg a startot. Az alábbi fotó valószínűleg egy kamerás drónról vagy helikopterről készült, legalábbis a kissé szokatlan perspektíva, a fölülről, nagy látószögű képkivágás erre utal:

Ugyanerről a startról van egy ellentétes szögből, távirányítású kamerával, alulról készített kép is, ami annyira gyönyörű, hogy simán kiraknám óriásposzternek otthon a falra:

A nap másik eseménye a Szojuz MS-03 startja volt: a rakéta a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről indult  három asztronautával a Nemzetközi Űrállomás felé, magyar idő szerint este 9 óra 20 perckor. Bill Ingalls, a NASA fő fotósa ezúttal hosszú záridőkkel kísérletezett, ami az éjszakai időpontot tekintve remek képeket eredményezett. A csaknem egy másodperces záridő miatt elmosódó lángok földöntúli fénybe borítják az orosz rakétát:

A lassan fölemelkedő rakéta lángcsóvája bámulatos csíkot húz a két perces expozícióval készült képen. Én, bevallom, nem láttam még ilyen fotót rakétastartról:

Rovatok