Index Vakbarát Hírportál

Közösségi finanszírozás menthet meg egy madárfajt

2016. november 21., hétfő 08:59

A narancshasú papagájt már régóta veszélyeztetett állatként tartják nyilván. Ausztrália délkeleti területein és Tasmánia szigetén őshonos, a füves területeket szereti. Nagyobb a törpepapagájnál, de nem a legnagyobb testűek közé tartozik, testhossza 20-21 centiméter. Hasán egy narancssárga folt található, innen kapta a nevét.

A kutatók minden évben számba veszik, hány madár tért vissza fészekrakó helyükre. 2016-ban csak három nősténynek sikerült túlélni a hosszú utat a melegebb éghajlatról, ami azt jelenti, hogy csak három olyan pár maradt, amely képes utódokat nemzeni.

Emiatt indítottak egy pénzgyűjtő kampányt, amelynek segítségével megmentenék a madarat a kipusztulástól. A projekt egyik vezetője, Dejan Stojanovic úgy fogalmazott, hogy vészhelyzet van, ha nem avatkozunk közbe, akkor jövőre egy madár sem tér vissza fészket rakni.

Nem lesz könnyű dolguk, mert a narancshasú papagáj nagyon rövid ideig képes tojást rakni, szaporodási ideje novemberben és decemberben van. Fészkét faüregben készíti el, átlagosan 3-6 tojást rak. Vagyis pont ebben az időszakban rakják le a tojók az első tojásokat.

Azért döntöttek a közösségi finanszírozás mellett, mert az idő rövidsége miatt csak ezzel tudnának elegendő pénzt összeszedni, a hagyományos módszerekkel már nem. Összesen 60 ezer ausztrál dollárt szeretnének összeszedni, ebből 46500-at már sikerült.

Rovatok