Index Vakbarát Hírportál

Egy Pest megye nagyságú jégtömb fog leszakadni az Antarktiszról

2016. december 4., vasárnap 11:14

Az antarktiszi jégtakaró egy 91 méter széles, 112 kilométer hosszú és 536 méter mély repedéséről posztolt képet NASA december harmadikán. A hasadék a Larsen C selfjégrészen található és pár éven belül jó eséllyel egy Pest megye nagyságú jégtömb leszakadását fogja okozni.

A Larsen C-n lévő repedés hossza 2016 márciusa és augusztusa között 22 kilométert nőtt. Amennyiben megtörténik a leszakadás, 2000 óta ez lesz a legnagyobb ilyen esemény az Antarktika történetében. Azonban, mivel a selfjég egy olyan jégtömeg, ami a parti síkságról nyúlik bele az óceánba, a leszakadó jégtömb nem fogja direkt módon növelni a vízszintet. 

A levált jéghegy viszont olyan, mint egy ajtótámasz. Amint eltávolodott a parttól, a szárazföldi gleccserek elkezdenek a víz felé mozogni, ami már növelné a vízszintet. Ráadásul emiatt  egy nagyjából Magyarország nagyságú területen destabilizálódna a jégtakaró, ami növelné az olvadás esélyét is. 

2002-ben  volt már egy hasonló jelenség, akkor az Larsen B esett szét (3250 négyzetkilométer jég), ami egyébként Holnapután című film nyitójelentét is ihlette. 

Rovatok