Index Vakbarát Hírportál

Kiosztották a Szilícium-völgy tudományos díját

2016. december 5., hétfő 12:14 | aznap frissítve

Vasárnap fényes külsőségek között találtak gazdára a 2017-es Breakthrough Prize temérdek pénzzel járó díjai. A Szilícium-völgy mágnásai több mint 25 millió dollárt osztottak szét tudósok közt.

Idén ötödjére osztottak ki több millió dolláros díjakat a Breakthrough Prize alapítói, hogy elismerjék azokat a tudományos kutatásokat, amik áttörést hoztak a teljesebb, egészségesebb, hosszabb emberi élet elérésében, valamint az alapvető fizikai és matematikai elméletekben.

A díjak fedezetét biztosító alapítványt a Facebook részéről Mark Zuckerberg és Priscilla Chan, a Google oldaláról Sergey Brin, illetve a Google által alapított genetikai kutatóintézet, a 23andMe képviseletében Yuri Milner és Anne Wojcicki hozták létre, az alapítvány vezetőségének elnöke pedig Arthur D. Levinson az Apple-től. A főbb díjak 3-3 millió dolláros juttatással járnak, a kisebb díjakkal együtt idén összesen 25 millió dollárt osztottak ki a NASA Ames Kutatóközpontjában tartott vasárnapi ünnepségen, aminek házigazdája Morgan Freeman volt, és egy sor A-kategóriás híresség (Sienna Miller színésznő, Jeremy Irons, Vin Diesel színészek, Will.i.am énekes, Alicia Keys énekesnő, Scott Kelly űrhajós, és így tovább) is emelte az est fényét.

A díj létrehozói három kategóriában jutalmazták idén is a kutatókat: élettudományok, elemi fizika és matematika.

Élettudományok terén elért áttörésekért öt kutatónak adtak 3-3 millió dollárt: Stephen J. Elledge, a Harvard genetikus professzora azt vizsgálta, miképp okoznak a károsodásérzékelő fehérjék növekedést a DNS-mutációk számában, növelve ezzel a rák kialakulásának kockázatát. Harry F. Noller, a Kaliforniai Egyetem molekuláris biológiai központjának igazgatója a ribonukleinsav (RNS) riboszómán belül betöltött központi szerepét az élet eredetével összefüggésben vizsgálta. Roeland Nusse, a Stanford Egyetem fejlődésbiológus professzora az úgynevezett wnt-gének működését és a rák kialakulásában betöltött szerepét kutatta. Yoshinori Ohsumi, a Tokiói Műszaki Intézet kutatásfejlesztési intézetének tiszteletbeli professzora a sejtautofágia kutatásában járt elöl, azt vizsgálva, miképp hasznosítják táplálékként egyes sejtek saját összetevőiket. Huda Yahya Zoghbi, a Baylor Orvostudományi Főiskola genetikus professzora a spinocerebelláris ataxia (a kisagy kóros elváltozása) és a Rett-szindróma (főként lányokat érintő, összetett központi idegrendszeri működési zavar) okainak kutatásában szerzett érdemeket.

Egy-egy millió dollárt kaptak az alapvető fizikai kutatások – ezúttal a húrelmélet, a kvantummező-elmélet, illetve a kvantumgravitáció – terén elért eredményeikért a következő tudósok: Joseph Polchinski, a Kaliforniai Egyetem elméleti fizikus professzora, Andrew Strominger, a Harvard Egyetem természeti törvényeket kutató központjának igazgatója, valamint Cumrun Vafa, a Harvard fizika tanszékének Donner-professzora.

Hárommillió dollárral díjazták Jean Bourgain, a princeton-i Fejlett Kutatói Intézet matematika részlegének Neumann-professzorát, a sokdimenziós geometria, számelmélet és egyéb elméleti területekhez nyújtott hozzájárulásáért.

250-250 ezer dollárt hozott a konyhára két fiatalnak a vasárnapi gála. A Breakthrough Junior Challenge azokat az ötletes videóesszéket díjazza, amik remekül illusztrálnak és magyaráznak el egyes tudományos vagy matematikai fogalmakat, elveket. A 17 éves szingapúri Deanna See az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok kialakulását és az ellenük való harcot boncolgatja az alábbi videóban:

A 18 éves perui Antonella Masini a kvantum-összefonódásról alkotott videóval nyerte el az ifjúsági díjat:

Rovatok