Index Vakbarát Hírportál

Meghalt John Glenn, a Mercury-hetes utolsó élő tagja

2016. december 8., csütörtök 21:41

Csütörtök reggel még arról tudtunk írni, hogy az Ohio állambeli Columbusban kórházba került John Glenn, de a nap végére már sajnos befutott a halálhíre is. Glenn volt az első amerikai űrhajós, aki megkerülte a Földet. Az asztronauta 95 évesen hunyt el.

John Glenn volt az egyik leghíresebb űrhajós a történelemben, a Mercury-programot – és ezzel az amerikai emberes űrreplüléseket – indító Mercury Seven hét tagjából az egyik. Ő volt a harmadik amerikai és a világon az ötödik, aki járt az űrben, de az első amerikai, aki nem űrugrást, hanem Föld körüli pályán végrehajtott keringést teljesített. Ő volt a Mercury Seven utolsó élő tagja, miután Malcolm Scott Carpenter 2013-ban meghalt.

Mielőtt űrhajós lett volna, Glenn volt az Egyesült Államok egyik legjobb berepülő pilótája. Nevéhez fűződik az a gyorsasági rekord, amelynek keretében szuperszonikus repülőgéppel Los Angelesből New Yorkba repülve átszelte az észak-amerikai kontinenst 3 óra 23 perc alatt. Csaknem 55 évvel ezelőtt, 1962. február 20-án a Friendship–7-ben háromszor repülte körül a Földet, útja 4 óra 55 percig tartott. Visszatérésekor nemzeti hősként ünnepelték. Évtizedekkel később, 1998. október 29-én, 77 éves korában, a világ legidősebb űrhajósaként ismét feljutott a világűrbe.

Az űrhajózás után a politikában is szerencsét próbált: 1974-től 1999-ig szenátor volt, 2012-ben Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok legmagasabb, civileknek adható elismerésével, az Elnöki Szabadságéremmel tüntette ki. A Mercury Sevenről Tom Wolfe írt Az igazak címmel nagy sikerű regényt 1979-ben, amiből pár évvel később film is készült Philip Kaufman rendezésében. Abban Ed Harris játszotta Glennt.

Glenn Wolfe szerint az utolsó igazi amerikai hős volt. Mint Az igazakban is bemutatja, ő volt a Mercury Seven arca: nem ivott, nem dohányzott, nem káromkodott, és fegyelmezett, udvarias válaszokkal kezelte a sajtót. A hetes több tagjával is vitákba keveredett, mert nem nézte jó szemmel azok nőügyeit, illetve azt, hogy az erkölcstelen viselkedés az egész űrhajózást rossz dolognak tüntetheti fel a közvélemény szemében. Őt nem lehetett nőügyekkel vádolni: gyerekkori szerelmét vette el feleségül, 73 évig voltak házasok. Felesége mellett két gyereke is ott volt a halálos ágyánál csütörtökön.

Rovatok