Index Vakbarát Hírportál

A maják építhették a világ első országútjait

2016. december 12., hétfő 17:58

A most felfedezett, több mint 240 kilométer hosszú, 17 útból álló hálózat El Mirador várost és a környező településeket kötötte össze.

A világ első országúthálózatát fedezték fel Guatemalában, a Petén őserdő mélyén, a maja kultúra bölcsőjében, írja az EFE spanyol hírügynökség. Az összesen több mint 240 kilométer hosszú, helyenként negyven méter széles, 17 országútból álló hálózat El Mirador várost és a környező településeket kötötte össze, és modern lézeres technológia használatával bukkantak most nyomaira, jelentette be Richard Hansen amerikai archeológus, a maja kultúra szakértője, az El Mirador körüli medence régészeti projekt (Cuenca Mirador Archaeological Project) vezetője.

A mexikói határnál, a Petén megyében lévő El Mirador időszámítás előtti 150 körüli hanyatlásáig a nyugati félteke legnagyobb városa volt lakosságát és méretét tekintve. Virágkorában több mint egymillióan éltek El Mirador környékén. "Ez volt az első amerikai állam" – mondta a Utah Egyetem professzora. A városban áll a 72 méter magas La Danta piramisrom, Közép-Amerika legmagasabb piramisa.

Az úgynevezett Lidar (Light Detection and Ranging), vagyis lézeralapú távérzékelés módszerével lézersugarakkal vizsgáltak át a szakértők 700 négyzetkilométernyi földfelszínt, és azt azt borító sűrű növényzetet, hogy létrehozzák a régió két- illetve háromdimenziós térképét. A kutatók eközben piramisokat, teraszokat, csatornákat, vizesárkokat, falakat és utakat fedeztek fel, de összetett istálló- és legelőrendszerre utaló jeleket is találtak. Az utakon valószínűleg árut szállítottak a szomszédos városokba.

A kutatók jövőre is szeretnék folytatni az El Mirador-i feltárásokat, és egyben kérik a kormányzatot, hogy jelöljenek ki a turisták számára külön útvonalat, amin szabályozott keretek közt járhatják be a felbecsülhetetlen értékű természeti és kulturális örökséget rejtő Tikal nemzeti parkot, ami 1979-ben vált a Unesco világörökségi helyszínné.

A most megtalált utak jellegéről egyelőre nem lehet bővebbet tudni, mivel továbbra is dzsungel borítja azokat. Máig megtalálható, szilárd burkolatú utakat építettek egyébként a rómaiak is az i.e 300-as évektől kezdve, a maják velük egy időben, vagy kicsit korábban hozhatták létre saját úthálózatukat.

Rovatok