Index Vakbarát Hírportál

Két anyja is lehet ezután egy gyereknek Angliában

2016. december 16., péntek 14:10

Az Egyesült Királyság termékenységi szabályozása mostantól megengedi, hogy egy újszülöttnek két anyja is lehessen, jelentette a BBC. A történelmi jelentőségű, ám ellentmondásos döntés célja, hogy ne jöhessenek világra mitokondriális kórokkal, azaz potenciálisan halálos örökletes betegségekkel sújtott gyermekek.

A gyakran halálos mitokondriális betegségek – izomsorvadás, vakság, süketség, epilepszia, tanulási nehézségek, cukorbetegség, szív- és májelégtelenség –, a sérült mitokondrium (azaz az energia előállításában, elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske) miatt alakulhatnak ki a gyermekekben. Az új módszerrel az orvosok képesek olyan “összelegózott” petesejtet beültetni az egészséges gyermekre vágyó anyába, amiben a mitokondrium teljesen egészséges.

Mivel a mitokondrium is tartalmaz DNS-t ezért végeredményben az újszülött három felnőtt ember DNS-éből fog részesülni. A fizikai és személyi jegyeit persze továbbra is két szülőjétől, anyjától és apjától fogja örökölni.

Az eljárás kétféleképp valósítható meg. Az egyik út, hogy az orvosok először megtermékenyítik az apa spermiumával az anya és a donor petesejtjét is, majd az így kapott két embriót “műtik”: mindkettőből kiemelik a sejtmagot, és a páciensét átrakják az egészséges mitokondriumú embrióba, amit aztán beültetnek az anya méhébe. A másik út, hogy az anya és a donor petesejtből előbb kiemelik a sejtmagot, az anyáét átültetik az egészséges mitokondriumú donor petesejtbe, és az így kapott petesejtet termékenyítik meg a hímivarsejttel.

A születendő gyermekben tehát két nő DNS-éből származó részek lesznek megtalálhatók, de ez az orvosok szerint legális, etikus és tudományosan elfogadható. Ezt egyébként más orvosok vitatják. A szabályozás szigorú lesz: minden egyes klinikán, minden egyes esetben a hivatal jóváhagyását kell kérni a kezeléshez. Engedélyt csak azokban az esetekben adnak majd, ahol nagyon magas a kockázata annak, hogy az újszülött mitokondriális betegségben fog szenvedni.

A lombikbébi kezelés továbbfejlesztésén dolgozó newcastle-i orvosok lehetnek az elsők, akik alkalmazhatják a maguk által kidolgozott új módszert, és már kérvényezték is, hogy kaphassanak az eljáráshoz szükséges donor petesejteket. Az első, két anyától és egy apától fogant gyermek születése 2017 végén várható, később évente huszonöt párt segíthetnek gyermekáldáshoz az új módszerrel.

Az eljárást ellenzők arra figyelmeztetnek, hogy a mitokondriumcserés módszerek megnyitják a kaput a genetikailag módosított, “dizájner csecsemők” létrehozása előtt.

A módszerrel egyébként már született egy egészséges csecsemő. Az orvosok egy jordániai házaspárt segítettek így utódhoz, a kezelést egy New York-i magánklinikán végezték el.

Rovatok