Index Vakbarát Hírportál

Százával röpdöshetnek depressziós pilóták

2016. december 16., péntek 12:50

A Harvard Egyetem friss kutatása szerint nagy a valószínűsége, hogy világszerte több száz pilóta vezet úgy utasszállító gépet, hogy közben depressziós. A tanulmány szerint olyan eset is előfordult, hogy kifejezetten öngyilkos gondolatai voltak egyes pilótáknak, írja a CBS.

A felmérést azután indították, hogy 2015-ben a Germanwings egyik másodpilótája szándékosan hegyoldalnak vezette gépét a francia Alpokban, megölve magán kívül még 149 embert. A kutatók egy olyan már bevált kérdőívet töltettek ki amerikai, kanadai, ausztrál, európai, ázsiai és afrikai pilótákkal, ami alkalmas a depresszió kimutatására.

Ötven ország összesen 3485 pilótájának küldték el a kérdőívet, közülük 1837 teljes mértékben ki is töltötte azt. Az Environmental Health nevű tudományos folyóiratban közölt eredmények aggasztóak: a megkérdezett pilóták 12 százalékán depresszió tünetei voltak kimutathatók, és négy százalékuknak kifejezetten öngyilkos gondolatai voltak.

A kutatásban részt vevő Joseph Allen professzor szerint a pilóták mentális egészségét ellenőrző rendszer azért nem jó, mert teljes mértékben önbevalláson alapul, és jelenleg ha egy pilóta őszintén megosztja a problémáit és segítségért folyamodik, akkor az állásával játszik, és ha letiltják a repülésről, akkor az a karrierjébe kerülhet.

A stigmatizáltság oda vezet, hogy a pilóták inkább nem jelentik ha depressziós tüneteik vannak. “Azok, akik nem alkalmasak repülni, nem lenne szabad hogy repülőgépet vezessenek. De meg kell adni mindenkinek a lehetőséget, hogy visszatérhessen munkájához, ha meggyógyult” – mondta a CBS-nek Chesley "Sully" Sullenberger repülésbiztonsági szakértő.

Rovatok