Index Vakbarát Hírportál

Mostantól egyre többet süt a nap

2016. december 21., szerda 11:47

Túl vagyunk az év leghosszabb éjszakáján, és előttünk áll az év legrövidebb nappala. Az északi féltekén december 21-én szerdán – Magyarországon pontosan 11:44-kor – van a téli napforduló. A pogányok évezredekkel ezelőtt a Stonehenge sziklái közt ünnepelték ezt a napot, pedig nincs igazán okunk az örömre, mert ez egyben a csillagászati tél első hivatalos napja is.

A leghidegebb hónapok csak most következnek, mert van egy kis csúszás a Föld hűlésében a napsütéses órák számához képest. Az óceánok és tengerek ugyanis elég jól elraktározzák a hőt, és kell egy kis idő, hogy megint lehűljenek. Ugyanez történik nyáron is. A június 21-re eső nyári napforduló környékén süt a legtöbbet a nap, de általában júliusban és augusztusban van a legnagyobb hőség.

Tudományos szempontból az idei napfordulóban nincs semmi különleges, a Föld történetének eddigi leghosszabb éjszakája 1912-ben volt. Legfeljebb a hazai csillagászok örülhetnek, mert a NASA egy magyar amatőrcsillagász, Bajmóczy György felvételét publikálta a nap képeként.

Bajmóczy György több mint százezer felvételt készített a Napról egy teljes éven át, hogy megörökítse a járását, és ezt az alábbi kisfilmben mutatja be nekünk. A videón látható a híres analemma, amikor a Nap nyolcasokat rajzol az égre, ahogy az évszaknak megfelelően süllyedő és emelkedő Nap-ívek is megfigyelhetők.

Érdemes figyelni a számlálót a felvétel alján, az megmagyarázza, hogy mi látható éppen.

Rovatok