Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a kozmosz digitális lexikonja

2016. december 30., péntek 17:08

A világ eddigi legnagyobb csillagkatalógusát alkotta meg egy nemzetközi kutatócsoport: összesen 3 milliárd csillag, galaxis és más égitestek, az éjszakai égbolt háromnegyede szerepel a 2 petabájtos adatbázisban.

Egészen az univerzum széléig eltekintettünk 

- idézte az MTI Hans-Walter Rixet, a heidelbergi Max Planck Intézet igazgatóját. A katalógus a Pan-STARRS elnevezésű teleszkóprendszer megfigyelésein alapszik.

A Hawaiihoz tartozó Maui sziget hegycsúcsán álló PS1 teleszkóp különlegesen nagy teljesítményű kamerájával 2010-től négy éven át kutatták az éjszakai égboltot.

Megfigyeltek szupernóvákat, aszteroidákat, idegen galaxisokat és 12,5 milliárd fényév távolságra lévő fekete lyukakat is.

A kutatók reményei szerint ezek alapján újabb információkra tehetnek szert az univerzum keletkezéséről.

A két petabájtnyi adat megszerzéséhez hatvanszor fésülték át az eget. Ezután a kutatóknak újabb három évre volt szükségük az információk szisztematikus rendszerezéséhez, hogy az asztrofizikusok és más szakértők gyorsabban hozzájuk jussanak. Így jelenleg több millió fotóhoz, csillagokról készült térképekhez és égitestek precíz mérési adataihoz férnek hozzá.

Emellett elkészült a Tejútrendszer háromdimenziós térképe is. Ez abban különbözik a Gaia csillagászati műhold által készített csillagtérképtől, hogy itt színszűrőt is alkalmaztak: ennek révén ötször mélyebbre tekinthettek be a galaxis mélyére és általa a gyengébb fényű égitestek is láthatóvá váltak. Azonban mindkét térkép a Tejútrendszer csillagainak csak 20 százalékát képes feltérképezni, a többi rejtve marad a csillagpor mögött - fejtette ki Rix.

Rovatok