Index Vakbarát Hírportál

Oltást fejlesztenek az álhírek ellen

2017. január 23., hétfő 17:30

A Cambridge-i Egyetem kutatói úgy megrémültek az álhírek és az álhír-oldalak gyors terjedésétől, hogy megpróbálnak kifejleszteni egy pszichológiai "oltást", amivel immúnissá tehetnék az embereket a hülyeségre.

A BBC szerint a kutatók azt javasolják, hogy az oltások mechanizmusához hasonlóan "megelőző jelleggel" adagoljanak kisebb dózisban álhíreket az embereknek. Az elképzelése szerint a kis dózisban kapott hülyeség tanulságait levonva, mintegy ellenreakciót lehet kialakítani az álhírek ellen, azaz tanulva a múltbéli átverésekből, könnyebben ki lehet szűrni a baromságokat.

"A félretájékoztatás ragadós tud lenni, úgy terjed és termeli újra magát, mint egy vírus. Azt találtuk ki, hogy egy olyan kognitív repertoárt kellene kialakítani, amely segít rezisztenssé válni a téves információkkal szemben, hogy a legközelebb, amikor az ember ilyenekkel találkozik, nehezebben lehessen becsapni" - foglalta össze röviden és közérthetően a kutatás vezetője, Sander van der Linden.

A kutatók már ki is próbálták a dolgot, 2000 amerikaianak a klímaváltozással kapcsolatban adtak be kamu és igaz információkat különböző módszerekkel. Akikre egymás után szabadították rá a hülyeséget és a nem hülyeséget, azok nem tudták kiszűrni, melyik melyik. Akiknek viszont egyszerre, a hülyeséget jelző külön figyelmeztetéssel adták elő az információkat, azok nem hitték el a kamut.

Rovatok